Zapečené kari se zeleninou a tofu po thajsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 225 g Brokolice
  • 225 g Květák
  • 175 g Sýr sójový - Tofu
  • 175 g Fazolové lusky zelené
  • 115 g Shiitake houby
  • 150 ml Voda pitná
  • 400 ml Kokosové mléko
  • 1 kávová lžička Chilli omáčka
  • 2 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Zázvor celý
  • 2 ks Chilli paprička
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Citronová tráva
  • 2 ks Limetka kafrová
  • 1 ks Galgan
  • 3 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 0.18 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 392 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 56 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 0.1 mg
  • Draslík 1154.3 mg
  • Vláknina 13642 mg
  • Vitamín A 13642 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 123.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tofu opláchneme vodou, necháme okapat a nakrájíme na cca 2-3 cm velké kostky. V jedné vrstvě jej nasypeme do ohnivzdorné mísy.

  • 2

    V misce smícháme sójovou omáčku se sezamovým olejem, chilli omáčkou a nastrouhaným zázvorem. Touto směsí tofu přelijeme a zlehka promícháme. Zakryté fólií necháme marinovat min. 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. Mezitím občas promícháme a přilijeme olej.

  • 3

    Mezitím připravíme kari pastu. Do mixéru vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek, nasekanou citronovou trávu, nastrouhaný galgán, limetkové listy, mletý i čerstvý koriandr a krátce promixujeme. Přilijeme vodu a vypracujeme hrubší pastu.

  • 4

    Květák a brokolici rozdělíme na růžičky, košťály nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpálíme olej a na mírném ohni osmahneme cca 8 minut dozlatova pokrájenou cibuli. Vmícháme kari pastu a kokosové mléko, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku, zelené fazolky, připravenou brokolici a květák. Směs přemístíme do kameninového kastrolu, zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C.

  • 5

    Tofu s marinádou promícháme a misku vložíme na mřížku v horní části trouby. Obojí pečeme cca 30 minut, poté vyjmeme a do kari směsi vmícháme na poloviny rozkrojené houby a tofu i s marinádou. Nádobu vrátíme zpět do trouby a při teplotě 180 °C dopečeme ještě cca 15 minut.

  • 6

    Hotovou směs rozdělíme do misek, dozdobíme nadrobno nasekanou jarní cibulkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu