Zapečené kari se zeleninou a tofu po thajsku
Suroviny
- 225 g Brokolice
- 225 g Květák
- 175 g Sýr sójový - Tofu
- 175 g Fazolové lusky zelené
- 115 g Shiitake houby
- 150 ml Voda pitná
- 400 ml Kokosové mléko
- 1 kávová lžička Chilli omáčka
- 2 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Chilli paprička
- 1 ks Cibulka jarní
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Citronová tráva
- 2 ks Limetka kafrová
- 1 ks Galgan
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 0.18 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 23 g
- Sodík 56 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 0.1 mg
- Draslík 1154.3 mg
- Vláknina 13642 mg
- Vitamín A 13642 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 123.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tofu opláchneme vodou, necháme okapat a nakrájíme na cca 2-3 cm velké kostky. V jedné vrstvě jej nasypeme do ohnivzdorné mísy.
-
2
V misce smícháme sójovou omáčku se sezamovým olejem, chilli omáčkou a nastrouhaným zázvorem. Touto směsí tofu přelijeme a zlehka promícháme. Zakryté fólií necháme marinovat min. 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. Mezitím občas promícháme a přilijeme olej.
-
3
Mezitím připravíme kari pastu. Do mixéru vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek, nasekanou citronovou trávu, nastrouhaný galgán, limetkové listy, mletý i čerstvý koriandr a krátce promixujeme. Přilijeme vodu a vypracujeme hrubší pastu.
-
4
Květák a brokolici rozdělíme na růžičky, košťály nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpálíme olej a na mírném ohni osmahneme cca 8 minut dozlatova pokrájenou cibuli. Vmícháme kari pastu a kokosové mléko, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku, zelené fazolky, připravenou brokolici a květák. Směs přemístíme do kameninového kastrolu, zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C.
-
5
Tofu s marinádou promícháme a misku vložíme na mřížku v horní části trouby. Obojí pečeme cca 30 minut, poté vyjmeme a do kari směsi vmícháme na poloviny rozkrojené houby a tofu i s marinádou. Nádobu vrátíme zpět do trouby a při teplotě 180 °C dopečeme ještě cca 15 minut.
-
6
Hotovou směs rozdělíme do misek, dozdobíme nadrobno nasekanou jarní cibulkou a ihned podáváme.