Sladké hovězí kari po thajsku s arašídovou omáčkou
Suroviny
- 450 g Hovězí maso zadní
- 75 g Ořechy burské pražené
- 600 ml Kokosové mléko
- 500 ml Voda pitná
- 2 ks Chilli paprička
- 5 ks Limetka kafrová
- 2 ks Vejce kachní
- 10 ks Thajská bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Kari pasta
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Citronová tráva
- 3 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 591 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 43 g
- Sodík 582 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 69.7 mg
- Draslík 211.8 mg
- Vláknina 3702.3 mg
- Vitamín A 3702.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polovinu mléka vlijeme do většího hrnce, zvolna přivedeme k varu a mícháme, dokud se nezačne srážet. Poté v něm rozmícháme kari pastu a 2-3 minuty povaříme. Pasta se musí rozpustit. Přidáme rybí omáčku, cukr, rozdrcené stonky citronové trávy a důkladně promícháme. Dále vaříme, až směs zhoustne a ztmavne.
-
2
Postupně přiléváme za stálého míchání zbytek kokosového mléka a opět přivedeme k varu. Nakonec vložíme na tenké nudličky nakrájené maso a mleté, pražené oříšky. Za občasného míchání necháme vařit dalších 8-10 minut, dokud se neodpaří většina tekutiny. Přisypeme natrhané limetkové listy, na plátky nakrájené chilli papričky bez semínek a dle chuti osolíme a opepříme.
-
3
Uvařená kachní vejce podélně nakrájíme na dílky, dozdobíme jimi masovou směs, doplníme bazalkovými lístky a podáváme.