Pikantní rýžový salát
Suroviny
- 200 g Rýže loupaná
- 100 g Sójové výhonky
- 150 g Hrachové lusky
- 400 ml Vývar zeleninový
- 0.09 kávová lžička Olej olivový
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Paprika žlutá
- 1 ks Estragon
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř citronový
- 3 polévková lžíce Ocet Sherry
- 1 polévková lžíce Sherry brandy
- 5 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 13 g
- Sodík 560 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 1.8 mg
- Draslík 637.9 mg
- Vláknina 8004.1 mg
- Vitamín A 8004.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 100.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotky nasekané na kostičky a dusíme, až zesklovatí. Přidáme rýži, krátce podusíme, zalijeme horkým vývarem a necháme přejít varem. Zakryjeme poklicí a vaříme na velmi mírném ohni asi 40 minut.
-
2
Cukrové lusky omyjeme a blanšírujeme asi dvě minuty, pak přidáme sójové výhonky a balnšírujeme ještě minutu. Slijeme a necháme okapat.
-
3
Papriky omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Snítku estragonu opláchneme, rozpůlíme a nasekáme najemno.
-
4
Sezamový olej rozšleháme s octem, sherry, solí, citrónovým pepřem a estragonem.
-
5
Všechny suroviny na salát smícháme a přelijeme dresinkem, necháme odležet. Dle chuti můžeme salát zjemnit zakysanou smetanou.