Tamales plněný fazolemi a feferonkami
Suroviny
- 500 g Mouka kukuřičná
- 70 g Sádlo škvařené
- 300 g Fazolové lusky zelené
- 250 ml Vývar drůbeží
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 12 ks Kukuřičné listy sušené
- 1 ks Cibule
- 2 ks Feferony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 24 g
- Sodík 499 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 438.2 mg
- Vláknina 9943.8 mg
- Vitamín A 9943.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro přípravu musíme mít kukuřičné listy vláčné a tak je vložíme do teplé vody a necháme přibližně 3 hodiny máčet.
-
2
Mezitím připravíme náplň. Do misky nasypeme kukuřičnou mouku, přidáme změklé vepřové sádlo, prášek do pečiva, lžičku soli a silný drůbeží vývar. Vše dobře promícháme a vzniklé těsto necháme cca 30 minut odpočívat.
-
3
Zelené fazolky zbavíme stopek, očistíme, opláchneme, necháme v cedníku okapat a nakrájíme je na malé kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Červené feferonky omyjeme, rozpůlené zbavíme semen a nakrájíme na tenké nudličky.
-
4
Připravíme hrnec a v něm rozehřejeme olej. Přidáme pokrájenou cibuli, fazolky a feferonky. Vše podusíme na mírném ohni a ochutíme solí a pepřem, nejlépe čerstvě namletým z mlýnku.
-
5
Po třech hodinách vyndáme kukuřičné listy z vody a osušíme je. Každý list rozprostřeme na desku, doprostřed každého dáme 1-2 lžíce těsta. Lehce rozmáčkneme tak, aby uprostřed byl malý důlek a okraje byly zvýšené. Do důlku dáme 1-5 lžíce směsi z fazolek, cibule a feferonek. Listy opatrně srolujeme do tvaru závitků. Mírně zmáčkeme a okraje závitků založíme dovnitř, aby se nerozmotávaly.
-
6
Do většího hrnce dáme vařit vodu, pak zmírníme plamen a závitky tamales dusíme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu, zakryté pokličkou.
-
7
Tamales jsou hotové, když se těsto přestane lepit ke kukuřičným listům.
-
8
Vyndáme je z vody, necháme okapat a dáme na stůl.