Vepřové plecko s kysanou smetanou
Suroviny
- 100 g Žampiony čerstvé
- 800 g Vepřová plec
- 45 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Vývar drůbeží
- 200 ml Zakysaná smetana
- 50 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 820 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 64 g
- Sodík 528 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 168 mg
- Draslík 747.5 mg
- Vláknina 805.8 mg
- Vitamín A 805.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z masa vykrájíme tuk a maso nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, menší žampiony očistíme a rozpůlíme.
-
2
V hluboké pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran orestujeme maso, až zhnědne. Děrovanou naběračkou maso vyjmeme, odložíme na talíř a držíme na teple. Do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli, česnek a žampiony a za občasného míchání smažíme, až žampiony změknou. Poté směs zaprášíme moukou a za stálého míchání smažíme 2 minuty a odstavíme. Do žampionové směsi vmícháme mletou papriku, pepř, sůl, zašleháme dohladka drůbeží vývar a smetanu. Směs vrátíme na sporák a na mírném plameni vaříme za občasného míchání 5 minut. Poté vmícháme odložené maso a na mírném plameni pomalu vaříme 10 minut. Směs občas promícháme.