Kapustová polévka s paprikou a bramborami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 33.3 g Slanina vepřová
  • 3.3 g Paprika mletá sladká
  • 533.2 g Kapusta hlávková
  • 200 g Brambory
  • 66.6 g Tuk
  • 0.6 g Pepř černý mletý
  • 0.6 g Majoránka
  • 13.3 g Sůl
  • 13.3 g Polévkové koření
  • 80 g Cibule
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 6.6 g Česnek
  • 300 ml Voda pitná
  • 1300 ml Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 166 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 900 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 8.6 mg
  • Draslík 434.9 mg
  • Vláknina 4282.1 mg
  • Vitamín A 4282.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 67.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné nudličky. Krátce ji spaříme a scedíme.

  • 2

    Slaninu nakrájíme na malé kostičky, částečně roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme dorůžova a zalijeme malým množstvím vody.

  • 3

    Do tohoto základu vložíme spařenou kapustu a očištěné, opláchnuté a na kostičky nakrájené brambory. Mírně osolíme a uvaříme téměř doměkka. Rozvaření není žádoucí.

  • 4

    Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme papriku, majoránku a pepř a za stálého prošlehávání metlou zásmažku zalijeme vlažným vývarem.

  • 5

    Uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 20 minut zvolna vaříme.

  • 6

    Ke konci varu přidáme česnek utřený se solí.

  • 7

    Nakonec do polévky vložíme uvařenou kapustu, brambory a dochutíme ji polévkovým kořením. Důkladně provaříme.

Komentáře k receptu