Dušený okoun
Suroviny
- 250 g Mrkev kořen
- 500 g Okoun říční
- 250 g Mušle v nálevu
- 250 g Okurka salátová
- 250 g Lotosový kořen
- 250 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Ocet jablečný
- 3 kávová lžička Cukr krupice
- 8 ks Bambusové listy
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Sirup zázvorový
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 155 g
- Sodík 1089 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 36.1 mg
- Draslík 820.2 mg
- Vláknina 11637.5 mg
- Vitamín A 11637.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lotosový kořen oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Oloupanou okurku a mrkev nakrájíme rovněž na kolečka.
-
2
Jablečný ocet smícháme se zeleninovým vývarem, cukrem a solí, přivedeme k varu, vložíme zeleninu a na mírném ohni vaříme cca 5-6min. Poté zeleninu vyjmeme a necháme okapat.
-
3
Bambusové listy omyjeme horkou vodou a osušíme. Vždy dvěma listy vyložíme bambusové košíčky a necháme je přečnívat přes okraj.
-
4
Rybu omyjeme a necháme cca 5min marinovat v oleji rozmíchaném se zázvorovou šťávou a rýžovým vínem.
-
5
Mušle necháme okapat na sítě.
-
6
Zeleninu rozdělíme na bambusové listy, na ni položíme rybu a mušle. Přečnívající listy přeložíme dostředu a utvoříme balíčky.
-
7
Ve woku přivedeme opět k varu vývar, usadíme košíčky a zakryté vaříme v páře cca 10min.
-
8
Ihned podáváme.