Telecí játra s vinnou omáčkou
Suroviny
- 600 g Játra telecí
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Celer bulvový
- 3 ks Cibule
- 3 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Pepř bílý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Citronová kůra
- 1.5 dl Víno bílé
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 674 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 30 g
- Sodík 678 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 529.8 mg
- Draslík 1205.9 mg
- Vláknina 36224.9 mg
- Vitamín A 36224.9 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 15.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Játra omyjeme a protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou.
-
2
Rozpálíme tuk v pečící nádobě, přidáme nakrájenou cibuli, očištěný a na plátky nakrájený celer, citronovou kůru, bílý a černý pepř (po 3-4 kuličkách), bobkový list a vše osmahneme. Pak přidáme játra.
-
3
Podlijeme bílým vínem a dáme péct přikryté do trouby.
-
4
V průběhu pečení játra poléváme, pečeme doměkka.
-
5
Potom je vyndáme a nakrájíme.
-
6
Připravíme si trochu jíšky, zalijeme ji masitým vývarem, vyšleháme a přilijeme šťávu z vydušených jater. Povaříme, osolíme, přidáme asi špetku cukru a přilijeme trochu vína.
-
7
Povařenou omáčku prolisujeme sítem. Omáčka by měla mít kyselejší chuť.
-
8
Nakrájená játra osolíme a vložíme do omáčky, aby se nám prohřála.
-
9
Játra upravíme na mísu a omáčku dáme do omáčníku. K příloze podáváme rýži či opečené brambory nebo krokety.