Kuře se žlutou omáčkou ( podle M. D. Rettigové )

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 0.5 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Kuře
  • 2 ks Sardelové řezy
  • 3 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Citronová šťáva
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 6 polévková lžíce Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1141 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 1145 mg
  • Bílkoviny 92 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 529 mg
  • Draslík 1361.8 mg
  • Vláknina 16604.8 mg
  • Vitamín A 16604.8 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.3 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné kuře omyjeme, naporcujeme, uvaříme v malém množství vývaru z kostí nebo z předního hovězího masa nebo dusíme na másle.

  • 2

    V malém rendlíku uvaříme 1/2 šálku silného vývaru se 3 lžícemi vína, na plátky nakrájenou cibulí, překrojeným stroužkem česneku, pepřem a zázvorem.

  • 3

    Sardele vykostíme, usekáme a utřeme s čerstvým máslem. Sardelové máslo smícháme v jiném rendlíku se žloutky, moukou, muškátovým květem, citrónovou kůrou a 3 lžícemi vína. Směs řádně rozetřeme, přilijeme vývar z koření, dobře rozmícháme a na stálého kvedlání necháme na ohni zhoustnout.

  • 4

    Omáčku po odstavení z ohně procedíme, zakapeme citrónovou šťávou a nalijeme na kuře.

  • 5

    Jako přílohy podáváme noky, špagety, jemný knedlík nebo rýži.

Komentáře k receptu