Řežábek
Suroviny
- 30 g Droždí
- 400 g Vepřová uzená plec
- 200 g Pšeničná krupice
- 0.3 kávová lžička Řebříček
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kopřiva
- 1 kávová lžička Petržel - nať
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hrubá
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.3 kávová lžička Libeček
- 1 kávová lžička Pažitka
- 7 ks Vejce slepičí
- 6 ks Rohlíky bílé
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Nové koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 1 dl Mléko - podmáslí
- 1 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1464 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 494.1 mg
- Draslík 385.1 mg
- Vláknina 9278.7 mg
- Vitamín A 9278.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvařené uzené maso nakrájíme i s rohlíky na kostičky.
-
2
Přidáme vejce, rozetřený česnek, nasekanou nať z pažitky, libečku, petrželky, řebříčku a kopřivy. Okořeníme, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z droždí, krupici a dle potřeby trochu mléka a vývaru z uzeného masa.
-
3
Zaděláme hustší těsto tak, aby nám v něm stála vařečka a dáme vykynout na teplé místo.
-
4
Vykynuté těsto pečeme ve vymaštěném a moukou vysypaném pekáčku v předehřáté troubě.
-
5
Řežábek byl tradičním velikonočním pokrmem.