Špagety se sýrovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Špagety, Makarony
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 50 g Sýr Gouda 30%
  • 375 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Muškátový oříšek
  • 1 ks Oříšky piniové
  • 1 ks Máslo čerstvé
  • 1 ks Pepř černý mletý
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Cibule
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1188 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 79 g
  • Sodík 427 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 92.9 mg
  • Draslík 630.2 mg
  • Vláknina 18867.5 mg
  • Vitamín A 18867.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.1 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 74.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špagety uvaříme dle návodu na obalu v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.

  • 2

    Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli. Tu dáme do hrnce a na rozpáleném másle ji osmahneme dosklovita.Zaprášíme moukou, zpěníme, podlijeme mlékem a dobře promícháme Necháme asi 5 minut za občasného míchání povařit na mírném ohni.

  • 3

    Goudu, gruyére a 40 g parmezánu najemno nastrouháme,přidáme do omáčky a na mírném ohni necháme roztavit ( nezapomeneme občas zamíchat ). Osolíme, opepříme a dobře okořeníme muškátovým oříškem. Zlehka opražíme piniová jádra na pánvi bez tuku.

  • 4

    Špagety promícháme se sýrovou omáčkou a na talíři je posypeme nastrouhaným parmezánem, ozdobíme lístky tymiánu a můžeme podávat. (Muškátový oříšek nastrouhaný, místo másla můžeme použít margarín, pepř mletý z mlýnku).

Komentáře k receptu