Špagety se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 400 g Špagety, Makarony
- 50 g Sýr Parmezán
- 50 g Sýr Gouda 30%
- 375 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Muškátový oříšek
- 1 ks Oříšky piniové
- 1 ks Máslo čerstvé
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1188 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 79 g
- Sodík 427 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 92.9 mg
- Draslík 630.2 mg
- Vláknina 18867.5 mg
- Vitamín A 18867.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.1 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 74.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špagety uvaříme dle návodu na obalu v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.
-
2
Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli. Tu dáme do hrnce a na rozpáleném másle ji osmahneme dosklovita.Zaprášíme moukou, zpěníme, podlijeme mlékem a dobře promícháme Necháme asi 5 minut za občasného míchání povařit na mírném ohni.
-
3
Goudu, gruyére a 40 g parmezánu najemno nastrouháme,přidáme do omáčky a na mírném ohni necháme roztavit ( nezapomeneme občas zamíchat ). Osolíme, opepříme a dobře okořeníme muškátovým oříškem. Zlehka opražíme piniová jádra na pánvi bez tuku.
-
4
Špagety promícháme se sýrovou omáčkou a na talíři je posypeme nastrouhaným parmezánem, ozdobíme lístky tymiánu a můžeme podávat. (Muškátový oříšek nastrouhaný, místo másla můžeme použít margarín, pepř mletý z mlýnku).