Valtické kuře
Suroviny
- 110 g Cibule
- 2000 g Kuře
- 20 g Sůl
- 75 g Tuk
- 0.5 g Nové koření celé
- 75 g Celer bulvový
- 75 g Mrkev kořen
- 8 g Paprika mletá sladká
- 40 g Slanina vepřová
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 75 ml Smetana 12% (konzumní)
- 400 ml Voda pitná
- 150 ml Mléko polotučné
- 1 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 580 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 41 g
- Sodík 969 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 164.3 mg
- Draslík 448.4 mg
- Vláknina 2158 mg
- Vitamín A 2158 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřata očistíme, omyjeme, naporcujeme a osolíme. Na části tuku je po obou stranách opečeme.
-
2
Maso vyjmeme a přidáme očištěnou, nakrájenou cibuli, kterou na zbylém tuku osmažíme dozlatova. Zasypeme paprikou, necháme zpěnit a vložíme kuřata, nové koření, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
-
3
Potom kuřata vyjmeme, vydusíme na tuk šťávu, zaprášíme moukou, osmahneme dozlatova, zalijeme vodou a provaříme. Přilijeme smetanu a mléko.
-
4
Omáčku přecedíme, přidáme na kostičky nakrájený celer a mrkev, předem podušené na slanině, zalijeme vínem a krátce podusíme.