Chorvatská polévka
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 100 g Sýr Čedar
- 50 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Cibule
- 1.3 l Vývar zeleninový
- 1.5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 510 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1805 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 47.1 mg
- Draslík 715 mg
- Vláknina 15153.6 mg
- Vitamín A 15153.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.3 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, očištěnou mrkev a celer nakrájíme na nudličky, pórek na plátky. Sýr nahrubo nastrouháme, petrželovou nať nasekáme na drobno.
-
2
Na másle usmažíme zeleninu dozlatova.
-
3
Na oleji zpěníme cibuli, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. V hrnci rozšeháme jíšku s horkým vývarem. Přidáme osmaženou zeleninu, pepř, sůl a na mírném plameni vaříme za občasného míchání asi 20 minut.
-
4
Polévku podáváme se strouhaým sýrem a petrželovou natí.