Posvícenské koláčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 300 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 25 g Droždí
  • 150 g Náplň tvarohová
  • 150 g Náplň maková
  • 300 g Pšeničná mouka hrubá
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 861 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 118 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 173.6 mg
  • Draslík 128.5 mg
  • Vláknina 5860 mg
  • Vitamín A 5860 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 55.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a trochy polohrubé mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.

  • 2

    Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme sůl, nakrájené máslo (nebo rostlinný tuk), přidáme kvásek, žloutky a přilijeme vlažné mléko. Vše zpracujeme v těsto, které necháme zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout.

  • 3

    Potom vytvarujeme z kousků vykynutého těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem vařečky do nich vyhloubíme mělčí důlek. Naplníme nádivkou (nejlépe makovou nebo tvarohovou, můžeme i povidlovou nebo ořechovou), posypeme drobenkou a koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova 15-20 minut.

  • 4

    Po upečení ještě teplé koláčky pocukrujeme.

Komentáře k receptu