Posvícenské koláčky
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 250 g Máslo čerstvé
- 300 g Cukr krupice
- 500 g Mouka polohrubá
- 25 g Droždí
- 150 g Náplň tvarohová
- 150 g Náplň maková
- 300 g Pšeničná mouka hrubá
- 250 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 47 g
- Sodík 118 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 173.6 mg
- Draslík 128.5 mg
- Vláknina 5860 mg
- Vitamín A 5860 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a trochy polohrubé mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
-
2
Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme sůl, nakrájené máslo (nebo rostlinný tuk), přidáme kvásek, žloutky a přilijeme vlažné mléko. Vše zpracujeme v těsto, které necháme zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout.
-
3
Potom vytvarujeme z kousků vykynutého těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem vařečky do nich vyhloubíme mělčí důlek. Naplníme nádivkou (nejlépe makovou nebo tvarohovou, můžeme i povidlovou nebo ořechovou), posypeme drobenkou a koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova 15-20 minut.
-
4
Po upečení ještě teplé koláčky pocukrujeme.