Kapustovo-artyčokový dip
Suroviny
- 250 g Kapusta hlávková
- 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Sýr Parmezán
- 150 g sýr gruyere
- 300 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Kajenský pepř
- 1 ks Cibule
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 136 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 10 g
- Sodík 274 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 19 mg
- Draslík 119.8 mg
- Vláknina 1346.8 mg
- Vitamín A 1346.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 162.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Smažíme je na másle asi 5 minut. Poté zasypeme moukou a dvě minuty opékáme. Poté postupně přiléváme mléko a povaříme ho tak 10 minut. Odstavíme.
-
2
Kapustu nakrájíme na proužky a povaříme ji v osolené vodě – asi 5 minut. Slijeme a ihned propláchneme ve studené vodě, aby zůstala zelená. Rozmixujeme ji do hladka.
-
3
Kapustu, nakrájené artyčoky, tymián, muškátový oříšek a kajenský pepř vmícháme do mléčné směsi.
-
4
Poté vmícháme i oba sýry a dochutíme solí a pepřem.
-
5
Směs přeneseme do zapékací formy a pečeme 25 minut na 170 °C.