Kroupovník
Suroviny
- 150 g Klobása Dunajská
- 300 g Ječné kroupy
- 40 g Sádlo škvařené
- 40 g Sádlo škvařené
- 400 g Zelí kysané
- 100 ml Mléko plnotučné
- 200 ml Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 47 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 47.9 mg
- Draslík 546.5 mg
- Vláknina 16081.6 mg
- Vitamín A 16081.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 159 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zapékací mísu vytřeme sádlem, troubu předehřejeme na 150 °C.
-
2
Cibuli nakrájíme najemno, zelí překrájíme, klobásu nakrájíme na kolečka, česnek utřeme. Smetanu rozšleháme s mletou paprikou a zředíme mlékem.
-
3
Kroupy necháme do rána namočené ve vodě, druhý den vodu osolíme a kroupy uvaříme. Poté scedíme a necháme okapat.
-
4
Cibulku usmažíme na sádle, přidáme klobásu a chvíli smažíme. Poté přidáme zelí a dusíme. Ochutíme solí, kořením a česnekem.
-
5
Do zapékací mísy narovnáme polovinu krup, na ně udušené zelí a nakonec zbylé kroupy. Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě, poté zalijeme smetanou a dopečeme dozlatova.