Sufflé tří sýrů
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Sýr kozí
- 25 g Sýr Parmezán
- 140 g Sýr Gruyére
- 300 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička hořčicová semínka
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Kajenský pepř
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 38 g
- Sodík 412 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 284.6 mg
- Draslík 178.2 mg
- Vláknina 289 mg
- Vitamín A 289 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 480.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé pekáčky (o objemu asi 200 ml) a vymažeme je máslem a vysypeme strouhaným parmazánem (tak, aby pokryl všechny stěny).
-
2
Mléko a bobkové listy přivedeme k varu. Poté odstavíme a necháme 15 minut odstát. Vyjmeme bobkové listy a místo nich dáme do mléka máslo a mléko a zahříváme na nízkou teplotu. Šest minut vaříme na mírném plameni a prošleháváme metličkou. Poté vmícháme rozemletá hořčičná semínka, kajenský pepř, gruyére a vaječné žloutky.
-
3
Bílky vyšleháme do pěny a poté je opatrně vmícháme do sýrové omáčky.
-
4
Omáčku nyní nalijeme do připravených pekáčků a pečeme 20-25 minut na 200 °C.
-
5
Po vychlazení nožem odkrojíme suflé od okrajů formiček. Pak ale ještě necháme ve formičkách, posypeme kozím sýrem a pečeme ještě 10 minut na 200 °C.