Venkovské bagety

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Droždí
  • 70 g Máta peprná
  • 100 g Mouka žitná chlebová tmavá předměřická
  • 370 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 551 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 616 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 162.6 mg
  • Vláknina 8250 mg
  • Vitamín A 8250 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kynuté těsto zpracujeme pro nás obvyklým způsobem. Droždí použijeme čerstvé v kostce a vodu vlažnou, její množství se může velmi nepatrně lišit. Na přípravu využijeme domácí pekárnu, kde jednotlivé suroviny vkládáme v pořadí dle návodu, nebo těsto připravíme klasicky. Nejraději robotem s hnětacím hákem.Z trošky už odměřené vlažné vody, cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek a po vykynutí zpracujeme se vším ostatním na hladké, vláčné a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  • 2

    Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři díly, zpracujeme do bochánků a z každého vyvalíme bagetku o délce cca 36 cm. Tyto bagety ještě na vále ovalíme v hladké mouce, kterou na povrchu baget v jemné vrstvě necháme. Bagety vložíme do specialního perforovaného plechu určeného na jejich pečení a několika šikmými řezy je nařízneme. Hodí se k tomu např. vroubkovaný nůž potřený trochou oleje, aby se těsto nelepilo. Forma má nepřilnavý povrch a ničím se nepotírá, při kynutí a následném pečení si bagety zachovají svůj tvar. Bagety v této formě přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Kdo nemá tento speciální plech, tak použije běžný plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií.

  • 3

    Vykynuté bagety vkládáme do více vyhřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut na 200°C.

Komentáře k receptu