Nutelové cupcaces s lískovými oříšky
Suroviny
- 300 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Ořechy lískové
- 30 g Ořechy lískové
- 75 g Cukr krupice
- 675 g Cukr moučkový
- 200 g Nutella
- 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Soda jedlá
- 1 špetka Sůl mořská
- 4 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 322 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 18 g
- Sodík 48 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 38.7 mg
- Draslík 29.8 mg
- Vláknina 1594.6 mg
- Vitamín A 1594.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. 80g lískových oříšků jemně nastrouháme. Z toho si odložíme 30g na ozdobu polevy.
-
2
Těsto: do mísy prosijeme 100g hladké mouky s kypřícím práškem, 1 špetkou soli, jedlou sodou a přimícháme 50g nastrouhaných oříšků. Vše prošleháme ručním el. šlehačem.
-
3
Do druhé mísy dáme 200g nutely, 150ml zakysané smetany, 2 čerstvá vejce, 75g cukru a 4 lžíce oleje. Vše důkladně prošleháme, poté do tekuté směsi postupně zašleháme sypkou směs. Šleháme dalších 60-120 sekund, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
-
4
Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
-
5
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
-
6
Připravíme si kakaový krém: 650g moučkového cukru a 1 lžíci kakaa prosijeme do čisté mísy. Do skleničky se 40ml mléka si dáme 0.5 lžičky vanilkového extraktu a směs promícháme.
-
7
V druhé míse ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr s kakaem a po lžicích mléko s vanilkovým extraktem. Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku. Vychladlé košíčky dáme na mísu, nazdobíme krémem, krém posypeme nastrouhanými oříšky (30g) a podáváme. Dobrou chuť.