Seitan
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 2 g
- Sodík 373 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 0.1 mg
- Draslík 183.9 mg
- Vláknina 10898.8 mg
- Vitamín A 10898.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a ve slané vodě vaříme zeleninový vývar, do něhož vhodíme jednu bujonovou kostku.
-
2
Na vále vypracujeme z mouky a vody středně tuhé těsto. Těsto dáme do mísy a v lednici necháme asi hodinu odpočinout.
-
3
Když ztuhne, necháme ho v míse, vložíme do dřezu a malým praménkem vlažné vodoy budeme „vymývat“ škrob.
-
4
Těsto pod vodou hněteme, bude se dělit na malé kousky, které musíme spojovat dohromady. Vodu z mísy průběžně vyléváme. Těsto hněteme zhruba 10 - 20 minut, až se přestane voda zabarvovat doběla. Poté těsto vytvarujeme do bochánku a nakrájíme na plátky o síle krajíce chleba.
-
5
Plátky házíme do připraveného vroucího vývaru. Dbáme, aby se plátky nepřichytily dna, lehce promícháme. Po vyplavání těsta vaříme ještě asi 5 minut.
-
6
Hotové těsto používáme stejně jako tofu nebo sojové „maso“.