Malinové dortíky s kokosovou čepičkou
Suroviny
- 120 g Kokos - mletý (Kopra)
- 250 g Máslo čerstvé
- 300 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr krupice
- 650 g Cukr moučkový
- 50 ml Kokosová smetana
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 24 ks Maliny
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 6 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
- 4 polévková lžíce Maliny
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 27 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 68.5 mg
- Draslík 18 mg
- Vláknina 5137.1 mg
- Vitamín A 5137.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Kokos nasypeme na teflonovou rozehřátou pánev a přibližně 5 minut ho promícháváme, až se trochu opraží.
-
2
Omyté maliny rozmačkáme vidličkou v míse, dáme je do kastrólku, zasypeme cukrem a pomalu směs přivedeme k varu. Vaříme je při mírné teplotě do 10 minut, jen jak se rozvaří a cukr se rozpustí. Jakmile začnou probublávat, ovoce dostavíme z plotny, pak je přes jemné síto propasírujeme.
-
3
Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Pak přimícháme kokos a znovu vše prošleháme.
-
4
Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka. Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Nakonec do těsta zlehka vmícháme kašičku z malin tak, aby vytvořila mramorování. Těstem naplníme košíčky do 2/3.
-
5
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby. Pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
-
6
Připravíme si máslový krém: 650g moučkového cukru prosijeme do čisté mísy. V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr a po lžicích kokosovou smetanu. Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku, košíčky nazdobíme krémem, posypeme je hustě strouhaným kokosem a středy košíčků ozdobíme malinami. Malé dortíky dáme na mísu a servírujeme. Dobrou chuť.