Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem
Suroviny
- 270 g Máslo čerstvé
- 300 g Máslo čerstvé
- 245 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 675 g Cukr moučkový
- 55 ml Martell cognac
- 12 ml Martell cognac
- 85 ml Citrónová šťáva
- 75 ml Citrónová kůra
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 0.5 polévková lžíce Zázvor celý
- 3 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 2 polévková lžíce Citrónová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 42 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 159.4 mg
- Draslík 43 mg
- Vláknina 1475.5 mg
- Vitamín A 1475.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 63.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 12ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Kousek zázvoru oloupeme.
-
2
Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
-
3
Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
-
4
Za stálého šlehání přidáme citrónovou šťávu a kůru, vanilku s mlékem a šleháme dalších 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky do 2/3.
-
5
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
-
6
Připravíme si medový krém: moučkový cukr prosijeme do mísy. V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr, vanilkový extrakt, med, citrónovou šťávu a koňak. Směs šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný.
-
7
Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou hubočkou a naneseme ho na vychladlé těsto v košíčkách a do krému si uděláme malou jamku.
-
8
Připravíme si koňakový sirup: do kastrólku dáme krupicový cukr, med, koňak, citrónovou kůru a kousek zázvoru. Vše promícháme a při střední teplotě necháme cukr rozpustit. Sirup vaříme asi 5 minut, musí získat pouze průhlednou konzistenci. Pak vyjmeme kousek zázvoru. Sirupem pokapeme připravené cucakes tak, aby sirup zůstal v utvořené jamce krému a hned servírujeme.