Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Jahody zahradní
- 50 g Jahody zahradní
- 200 g Jahody zahradní
- 120 g Mléko - podmáslí
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 140 g Smetana 12% (konzumní)
- 100 g Sýr Lučina - termizovaný
- 110 g Cukr krupice
- 50 g Mouka polohrubá
- 80 g Olej slunečnicový
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 2.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Meduňka
- 1 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 17 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 48.2 mg
- Draslík 49.5 mg
- Vláknina 2457.5 mg
- Vitamín A 2457.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.7 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyjeme jahody, odstraníme zelené okvětí a jahody pokrájíme na kousky.
-
2
Těsto: do mísy prosijeme 200g hladké mouky a 50g polohrubé mouky s kypřícím práškem a přimícháme 150g pokrájených jahod. Vše promícháme a prošleháme ručním el. šlehačem.
-
3
Do druhé mísy dáme 1 čerstvé vejce, 110g cukru, 140g smetany, 120g podmáslí a 80g oleje. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Postupně tuto směs zašleháme do těsta s jahodami.
-
4
Připravíme si sýrový krém: v další misce dobře vymícháme 100g Lučiny 1 lžicí smetany 2 lžícemi cukru.
-
5
Těstem naplníme košíčky pouze do poloviny, na ně rozdělíme 50g pokrájených jahod a sýrový krém. Košíčky pak zakryjeme zbylým těstem.
-
6
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20-25 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
-
7
Připravíme si omáčku: 200g omytých jahod pokrájíme do misky. Rozmačkáme je vidličkou a dáme je do kastrólku. Přidáme k nim cukr a pomalu směs přivedeme k varu. Vaříme je při mírné teplotě pouze 5-8 minut do doby, jakmile se rozvaří a cukr se rozpustí. V hrnečku si rozmícháme ve 2 lžicích vody 2 lžičky Maizeny. Jakmile začnou jahody probublávat, přimícháme 1 lžíci citrónové šťávy a Maizenu. Po 30 sekundách jahodovou omáčku dstavíme z plotny a necháme zchladnout.
-
8
Smetanu v misce vyšleháme na tuhou šlehačku. Vychladlé upečené košíčky polejeme jahodovou omáčkou, ozdobíme je šlehačkou, lístkami meduňky a servírujeme.