Šátečky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Cukr krupice
- 42 g Droždí
- 150 g Mák mletý
- 250 g Tuk ztužený
- 200 ml Mléko polotučné
- 300 ml Mléko polotučné
- 100 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Rum
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1805 kcal
- Sacharidy 148 g
- Tuky 123 g
- Sodík 487 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 153.2 mg
- Draslík 583.4 mg
- Vláknina 23622.7 mg
- Vitamín A 23622.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 14.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem.
-
2
Mléko vlijeme do hrnce, vmícháme cukr, koření a mák a vaříme na hustou kaši. Poté odstavíme a vmícháme rum. Náplň necháme vychladnout.
-
3
V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek.
-
4
Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl, olej, rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Takto vypracované těsto rozválíme na obdélník a celý posypeme nastrouhaným tukem. Stočíme do rolády a pod utěrkou necháme na teple vykynout.
-
5
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, propracujeme a vyválíme tenké placky. Z placek krájíme čtverečky, do středu dáme náplň, rohy čtverečku přeložíme do středu a přitiskneme k sobě tak, aby se při pečení nerozvíraly.
-
6
Šátečky klademe na plech a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme dozlatova. Upečené šátečky potřeme rozpuštěným máslem a vychladlé sypeme moučkovým cukrem.