Zapékané těstoviny se zeleninou, bešamelem a sýrem
Suroviny
- 150 g Hrášek mražený
- 150 g Kukuřice mražená
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Sýr Gran Moravia
- 500 g Rajčata Cherry
- 400 g Těstoviny Rigatoni
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Paprika oranžová
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 l Mléko plnotučné
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1094 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 49 g
- Sodík 520 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 55 mg
- Draslík 507.5 mg
- Vláknina 16054.8 mg
- Vitamín A 16054.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1579.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, nasypeme do ní těstoviny rigatoni ( vroubkované makaróny) a uvaříme je podle návodu al dente. Scedíme je a necháme okapat. Troubu si předehřejeme na 220°C.
-
2
Uvaříme si bešamel: v kastrólku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme si světlou jíšku, stále mícháme a přiléváme mléko. Pomalu uvaříme hladkou hustou omáčku - bešamel. Dochutíme solí, bílým pepřem a kastrólek s bešamelem odstavíme z plotny.
-
3
Omyjeme si cherry rajčata (červená i žlutá) a pokrájíme je na plátky. Oranžovou papriku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka i žebra a nakrájíme ji na tenké proužky.
-
4
Zapékací mísu vytřeme olejem. Všechny ingredience rozdělíme na 2 díly. Na dno nalijeme 1/2 bešamelu, na něj dáme 1/2 uvařených těstovin. Na těstoviny rozložíme rozkrájená 1/2 rajčat, mezi ně dáme 1/2 zmrazeného hrášku s cukrovou kukuřicí a proužky papriky. Vrstvu zeleniny posypeme 1/2 jemně nastrouhaného sýru. Na sýr rozložíme druhou vrstvu těstovin, zeleniny, vše zalijeme bešamelem a posypeme zbývajícím sýrem.
-
5
Mísu s těstovinami vložíme do vyhřáté trouby a pokrm pečeme dozlatova přibližně 12-15 minut. Horké porce rozdělíme na talíře a hned servírujeme.