Ajun
Suroviny
- 300 g Ananas
- 900 g Brambory rané
- 120 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 80 g Sýr Eidam cihla 40%
- 300 g Žampiony čerstvé
- 60 g Sýr Čedar
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Bazalka sušená
- 6 ks Artyčoky
- 4 ks Artyčoky
- 6 ks Kuřecí prsa
- 6 ks Mrkev kořen
- 6 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Olivy černé
- 10 ks Pepř růžový mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1681 kcal
- Sacharidy 248 g
- Tuky 57 g
- Sodík 3428 mg
- Bílkoviny 105 g
- Uhlovodany 196 g
- Cholesterol 249.1 mg
- Draslík 7210.8 mg
- Vláknina 213890 mg
- Vitamín A 213890 mg
- Vitamín B6 3.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 211.3 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem.
-
2
Omytá kuřecí prsa podélně rozpůlíme, ale nedokrojíme do konce. Maso osolíme a okořeníme, poté naplníme náplní. Artyčoky očistíme a vydlabeme.
-
3
Na náplň očistíme mrkev, artyčoky a žampiony. Vše nakrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme, petrželovou nať jemně posekáme, zelený pepř hrubě podrtíme. Všechny suroviny na náplň dobře promícháme.
-
4
Naplněná kuřecí prsa vložíme do pekáče spolu s vydlabanými artyčoky naplněnými zbylou náplní. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C, až je maso měkké.
-
5
V mezičase očistíme mrkev a brambory, brambory nakrájíme na osminky, a v osolené vodě povaříme do poloměkka.
-
6
Povařenou mrkev nakrájíme na silná kolečka a na 60 g másla smažíme, až mrkev zkaramelizuje, poté ji osolíme 0,25 lžičkou soli.
-
7
Povařené brambory dáme do pekáčku na 60 g másla, osolíme 0,25 lžičkou soli a pečeme v troubě na 200 °C.
-
8
Upečená kuřecí prsa posypeme strouhaným čedarem, vložíme do trouby a necháme sýr zapéct.
-
9
Kuřecí prsa podáváme obložené kolečkem ananasu, na něj položíme upečený plněný artyčok, jehož vršek ozdobíme olivou. Prso z druhé strany obložíme zkaramelizovanou mrkví a pečenými brambory.