Okoun s bílými hřiby
Suroviny
- 400 g Okoun - filety
- 150 g Hříbky čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Citrony
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 16 g
- Sodík 437 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 490.9 mg
- Vláknina 7778.9 mg
- Vitamín A 7778.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné filety okouna osušíme, z každé strany je osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a drceným kmínem.
-
2
Očištěné a omyté bílé hříbky pokrájíme na plátky. Z omytých snítek petrželky a rozmarýnu setřepeme vodu, petrželku drobně pokrájíme a snítky rozmarýnu necháme v celku. Očistíme 2 stroužky česneku. Omytý a osušený citrón rozkrájíme na čtvrtky.
-
3
V pánvi si rozehřejeme olej, dáme do něj rozkrojené stroužky česneku a krátce je orestujeme. Pak je vyjmeme, do rozpáleného oleje dáme pokrájené hříbky a krátce, asi 4-5 minut je restujeme. Ochutíme je solí, pepřem, pak je z pánve vyjmeme.
-
4
K oleji přidáme máslo a jakmile se rozehřeje, vložíme na omastek filety okouna kůží vespod. Přidáme k nim 2 snítky rozmarýnu, filety restujeme 4 minuty, pak je obrátíme a restujeme další 3-4 minuty.
-
5
Hotové filety okouna dáme na talíře, posypeme je petrželkou, obložíme usmaženými hříbky, na které položíme 2 čerstvé snítky rozmarýnu. Filety okouna ozdobíme čtvrtkami citrónu a hned servírujeme.
-
8
-
9
.