Sépie v rajčatové omáčce s hráškem
Suroviny
- 250 g Hrášek mražený
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 500 g Sépie
- 100 ml Víno bílé
- 200 ml Poctivý zeleninový bujón
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 5 g
- Sodík 924 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 140 mg
- Draslík 782.1 mg
- Vláknina 8541.3 mg
- Vitamín A 8541.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladou malou sépii dobře omyjeme. Odstraníme váček s černou tekutinou, pak ji vykucháme, stáhneme kůži, odřízneme všechny přísavky a znovu sépii dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme ji a nakrájíme na kroužky.
-
2
V hluboké litinové pánvi si zpěníme na olivovém oleji nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme k ní pokrájenou sépii a za občasného promíchání ji krátce osmažíme. Pak přilijeme bílé víno, snížíme teplotu a pomalu ji vaříme asi 5-7 minut. Jakmile se alkohol vyvařil, přisypeme promytý mražený hrášek, konzervovaná loupaná rajčata, směs ochutíme solí, pepřem, cukrem, přilijeme horký zeleninový bujón a pomalu vaříme 25-30 minut. Během vaření přidáme nadrobno pokrájené lístky libečku a občas vše promícháme.
-
3
Omyjeme si petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a odložíme do misky. Když je sépie měkká, omáčku dochutíme solí a podle chuti přimícháme citrónovou šťávou.
-
4
Porce na talířích posypeme pokrájenou petrželkou a servírujeme. Dobrou chuť.