Nejlepší čokoládový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 80 g Kakao - prášek
  • 60 g Kakao - prášek
  • 113 g Máslo čerstvé
  • 226 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 g Cukr krupice
  • 480 g Cukr moučkový
  • 240 ml Mléko - podmáslí
  • 240 ml Voda pitná
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 kávová lžička Káva instantní
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Tresť vanilková
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1000 kcal
  • Sacharidy 143 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 154 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 120 g
  • Cholesterol 129.5 mg
  • Draslík 306 mg
  • Vláknina 13037.5 mg
  • Vitamín A 13037.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 60.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dvě dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem, vymažeme rozpuštěným máslem, vysypeme moukou.

  • 2

    V kuchyňském robotu smícháme mouku, sůl, sodu, cukr, kakao. Přimícháme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo, vanilkovou tresť a podmáslí. Šleháme dohladka. Poté přelijeme do mísy a zlehka vmícháme horkou, čerstvě uvařenou instatní kávu. Těsto dost zřídne.

  • 3

    Hotové těsto rozdělíme do dvou forem, povrch uhladíme a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 35 minut. Zda jsou korpusy upečené, poznáme tak, že vpíchneme do těsta špejli a pokud se na ni těsto nelepí, jsou korpusy upečené.

  • 4

    Upečené corpusy necháme asi 15 minut zchladnout, poté je vyklopíme z forem a necháme zcela vychladnout.

  • 5

    V mezičase v mixeru ušleháme změklé máslo s kakaem dohladka, poté přilijeme vanilkovou tresť a přisypeme cukr. Po lžících zašleháváme smetanu, až získáme krémovitou konzistenci.

  • 6

    Korpusy podélně rozřízneme, potřeme krémem, opět spojíme a celé korpusy potřeme krémem. Před podáváním necháme dorty vychladit.

Komentáře k receptu