Nejlepší čokoládový dort
Suroviny
- 80 g Kakao - prášek
- 60 g Kakao - prášek
- 113 g Máslo čerstvé
- 226 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Cukr krupice
- 480 g Cukr moučkový
- 240 ml Mléko - podmáslí
- 240 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 kávová lžička Káva instantní
- 2 ks Vejce slepičí
- 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Tresť vanilková
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1000 kcal
- Sacharidy 143 g
- Tuky 49 g
- Sodík 154 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 120 g
- Cholesterol 129.5 mg
- Draslík 306 mg
- Vláknina 13037.5 mg
- Vitamín A 13037.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem, vymažeme rozpuštěným máslem, vysypeme moukou.
-
2
V kuchyňském robotu smícháme mouku, sůl, sodu, cukr, kakao. Přimícháme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo, vanilkovou tresť a podmáslí. Šleháme dohladka. Poté přelijeme do mísy a zlehka vmícháme horkou, čerstvě uvařenou instatní kávu. Těsto dost zřídne.
-
3
Hotové těsto rozdělíme do dvou forem, povrch uhladíme a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 35 minut. Zda jsou korpusy upečené, poznáme tak, že vpíchneme do těsta špejli a pokud se na ni těsto nelepí, jsou korpusy upečené.
-
4
Upečené corpusy necháme asi 15 minut zchladnout, poté je vyklopíme z forem a necháme zcela vychladnout.
-
5
V mezičase v mixeru ušleháme změklé máslo s kakaem dohladka, poté přilijeme vanilkovou tresť a přisypeme cukr. Po lžících zašleháváme smetanu, až získáme krémovitou konzistenci.
-
6
Korpusy podélně rozřízneme, potřeme krémem, opět spojíme a celé korpusy potřeme krémem. Před podáváním necháme dorty vychladit.