Jelítka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 400 g Játra vepřová
  • 200 g Ječné kroupy
  • 700 g Vepřové maso tučné
  • 100 g Vepřové škvarky
  • 15 g Pepř černý mletý
  • 4 g Majoránka
  • 5 g Nové koření mleté
  • 300 ml Vepřová krev
  • 100 ml vývar z vepřového masa
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 5 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 675 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 166 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 238 mg
  • Draslík 293.3 mg
  • Vláknina 6248 mg
  • Vitamín A 6248 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem namočíme kroupy, na druhý den je uvaříme doměkka a necháme vychladnout.

  • 2

    Maso s vnitřnostmi pečlivě očistíme a uvaříme ve vodě doměkka. Maso i vnitřnosti nakrájíme nadrobno. Uvařené kůže a škvarky umeleme. Do velké nádoby vsypeme uvařené kroupy, vlijeme přecezenou krev, vývar z masa, nakrájené maso, umleté kůže s vnitřnostmi, vmícháme utřený česnek, přidáme na kostičky nakrájené maso, umletou směs s vnitřnostmi, oloupané utřené stroužky česneku, oloupané na drobno nakrájené cibule, ochutíme veškerým kořením, osolíme a důkladně vše promícháme.

  • 3

    Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme a vložíme do vody o teplotě 90 °C a při této teplotě vaříme 25 minut. Uvařená jelítka poznáme tak, že do něj zlehka píchneme a nevytéká červeně zbarvená tekutina.

  • 4

    Dobře vypraná střeva nakrájíme na menší kousky a na jednom konci je zašpejlujeme, střívka naplníme ochucenou masovou směsí a špejlemi zajistíme i druhý konec

  • 5

    Připravená vepřová jelítka vložíme do vroucí vody a při 90 °C vaříme asi 20-25 minut a během vaření jelítka opatrně promícháváme.

  • 6

    Jelítka jsou uvařená, když z nich po propíchnutí nevytéká červeně zbarvená tekutina.

  • 7

    Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.

Komentáře k receptu