Jelítka
Suroviny
- 400 g Játra vepřová
- 200 g Ječné kroupy
- 700 g Vepřové maso tučné
- 100 g Vepřové škvarky
- 15 g Pepř černý mletý
- 4 g Majoránka
- 5 g Nové koření mleté
- 300 ml Vepřová krev
- 100 ml vývar z vepřového masa
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 5 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 44 g
- Sodík 166 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 238 mg
- Draslík 293.3 mg
- Vláknina 6248 mg
- Vitamín A 6248 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem namočíme kroupy, na druhý den je uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
-
2
Maso s vnitřnostmi pečlivě očistíme a uvaříme ve vodě doměkka. Maso i vnitřnosti nakrájíme nadrobno. Uvařené kůže a škvarky umeleme. Do velké nádoby vsypeme uvařené kroupy, vlijeme přecezenou krev, vývar z masa, nakrájené maso, umleté kůže s vnitřnostmi, vmícháme utřený česnek, přidáme na kostičky nakrájené maso, umletou směs s vnitřnostmi, oloupané utřené stroužky česneku, oloupané na drobno nakrájené cibule, ochutíme veškerým kořením, osolíme a důkladně vše promícháme.
-
3
Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme a vložíme do vody o teplotě 90 °C a při této teplotě vaříme 25 minut. Uvařená jelítka poznáme tak, že do něj zlehka píchneme a nevytéká červeně zbarvená tekutina.
-
4
Dobře vypraná střeva nakrájíme na menší kousky a na jednom konci je zašpejlujeme, střívka naplníme ochucenou masovou směsí a špejlemi zajistíme i druhý konec
-
5
Připravená vepřová jelítka vložíme do vroucí vody a při 90 °C vaříme asi 20-25 minut a během vaření jelítka opatrně promícháváme.
-
6
Jelítka jsou uvařená, když z nich po propíchnutí nevytéká červeně zbarvená tekutina.
-
7
Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.