Domácí jitrnice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1789 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 111 g
- Sodík 497 mg
- Bílkoviny 115 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 523.9 mg
- Draslík 664.3 mg
- Vláknina 11490.9 mg
- Vitamín A 11490.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné maso dáme vařit do vody. Uvařené maso obereme z kostí a umeleme.
-
2
Do trochy vývaru namočíme nakrájené rohlíky (vymačkáme) a pomeleme s masem. Vmícháme sůl, utřený česnek a všechno koření. Na závěr umeleme játra a vše dobře zamícháme. Aby byla hmota kompaktní a dobře kašovitá, přimícháme trochu vody z masového vývaru. Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme, vkládáme do horkého vývaru, v němž jsme vařili maso a při teplotě 85 °C – 90 °C zahříváme, až jitrnice vyplavou. Poté necháme ještě asi 5 minut v polévce.
-
3
Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.