Tuňákové telecí - Vitello tonnato
Suroviny
- 200 g Tuňák v oleji
- 750 g Telecí kýta
- 100 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Divoké koření celé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Celer řapíkatý
- 4 ks Ančovička - filety
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Kapary sterilované
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 41 g
- Sodík 597 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 367.4 mg
- Draslík 1045.6 mg
- Vláknina 3778.3 mg
- Vitamín A 3778.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce s vroucí vodou dáme očištěnou zeleninu, koření, sůl a necháme zavařit. Potom vložíme telecí maso. Vaříme zvolna, na mírném plameni, do změknutí masa asi 1 1/2 hodiny. Měkké maso necháme ve vývaru vychladnout.
-
2
Tuňáka vyklopíme z konzervy, rozmixujeme s ančovičkami, vařenými žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. (V případě potřeby naředíme trochou vývaru), osolíme, opepříme a necháme dobře vychladit.
-
3
Vychladlé telecí maso nakrájíme na tenké plátky, urovnáme na talíř, potřeme omáčkou, přikryjeme fólií a necháme v chladu uležet. Podáváme studené, případně necháme dojít na pokojovou teplotu.