Zaječí stehna načerno
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
- 40 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 70 g Mrkev kořen
- 100 g Povidla švestková
- 30 g Perník
- 70 g Petržel kořen
- 50 g Máslo přepuštěné
- 300 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Tymián čerstvý
- 2 ks Rozmarýn čerstvý
- 4 ks Zaječí stehna
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar drůbeží
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1010 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 10.2 mg
- Draslík 490.8 mg
- Vláknina 12968.2 mg
- Vitamín A 12968.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěná zaječí stehna osolíme a opepříme. Dáme je do mísy, přidáme snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu. M9su přikryjeme a maso necháme odležet nejlépe až do druhého dne.
-
2
Ve větším kastrolu rozpustíme přepuštěné máslo a stehna na něm po všech stran opečeme. Vyjmeme a dáme stranou.
-
3
Na výpeku ze stehen orestujeme očištěnou, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, potom přidáme švestková povidla, přilijeme vývar a promícháme. Do kastrolu vrátíme opečená stehna a zvolna je dusíme asi 2h do změknutí (maso můžeme dusit i v troubě, asi při 150 °C).
-
4
Měkké maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme a ještě propasírujeme přes jemný cedník. Nakonec ji zahustíme nastrouhaným perníkem a zašleháme do ní studené máslo.