Zaječí stehna načerno

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Celer bulvový
  • 40 g Cibule
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mrkev kořen
  • 100 g Povidla švestková
  • 30 g Perník
  • 70 g Petržel kořen
  • 50 g Máslo přepuštěné
  • 300 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Tymián čerstvý
  • 2 ks Rozmarýn čerstvý
  • 4 ks Zaječí stehna
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 565 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 1010 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 10.2 mg
  • Draslík 490.8 mg
  • Vláknina 12968.2 mg
  • Vitamín A 12968.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěná zaječí stehna osolíme a opepříme. Dáme je do mísy, přidáme snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu. M9su přikryjeme a maso necháme odležet nejlépe až do druhého dne.

  • 2

    Ve větším kastrolu rozpustíme přepuštěné máslo a stehna na něm po všech stran opečeme. Vyjmeme a dáme stranou.

  • 3

    Na výpeku ze stehen orestujeme očištěnou, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, potom přidáme švestková povidla, přilijeme vývar a promícháme. Do kastrolu vrátíme opečená stehna a zvolna je dusíme asi 2h do změknutí (maso můžeme dusit i v troubě, asi při 150 °C).

  • 4

    Měkké maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme a ještě propasírujeme přes jemný cedník. Nakonec ji zahustíme nastrouhaným perníkem a zašleháme do ní studené máslo.

Komentáře k receptu