Tažený závin s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1000 g Jablka
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Strouhanka
  • 150 ml Voda pitná
  • 70 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Hrozinky
  • 1 hrst Ořechy vlašské
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 602 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 283 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 46.9 mg
  • Draslík 311.6 mg
  • Vláknina 12769.7 mg
  • Vitamín A 12769.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.4 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosijeme hladkou mouku, přilijeme vlažnou vodu, 50ml oleje a přidáme špetku soli. Vypracujeme spíše řidší těsto. Těsto přendáme do olejem vymazané mísy, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme do druhého dne odpočinout.

  • 2

    Oloupaná jablka nakrájíme na kousky (nebo nahrubo nastrouháme) a smícháme s citronovou šťávou, cukrem, skořicí, nasucho orestovanou strouhankou, nasekanými ořechy a rozinkami namočenými v rumu.

  • 3

    Na pracovní plochu rozprostřeme větší čistou utěrku, posypeme ji trochou mouky a položíme na ni těsto. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama opatrně vytahujeme dotenka.

  • 4

    Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou jablečnou náplň a opatrně zavineme.

  • 5

    Závin pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.

Komentáře k receptu