Tažený závin s jablky
Suroviny
- 1000 g Jablka
- 30 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Strouhanka
- 150 ml Voda pitná
- 70 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Hrozinky
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 24 g
- Sodík 283 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 46.9 mg
- Draslík 311.6 mg
- Vláknina 12769.7 mg
- Vitamín A 12769.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosijeme hladkou mouku, přilijeme vlažnou vodu, 50ml oleje a přidáme špetku soli. Vypracujeme spíše řidší těsto. Těsto přendáme do olejem vymazané mísy, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme do druhého dne odpočinout.
-
2
Oloupaná jablka nakrájíme na kousky (nebo nahrubo nastrouháme) a smícháme s citronovou šťávou, cukrem, skořicí, nasucho orestovanou strouhankou, nasekanými ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
-
3
Na pracovní plochu rozprostřeme větší čistou utěrku, posypeme ji trochou mouky a položíme na ni těsto. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama opatrně vytahujeme dotenka.
-
4
Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou jablečnou náplň a opatrně zavineme.
-
5
Závin pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.