Tradiční vídeňský řízek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 21 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 600 g Telecí kýta
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 529 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 408 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 284.7 mg
  • Draslík 601 mg
  • Vláknina 652.5 mg
  • Vitamín A 652.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso z telecí kýty, nejlépe z ořechu, nakrájíme nejprve na tloušťku asi 2 cm, ale nedokrojíme až do konce. Teprve druhý řez ve stejné tloušťce dokončíme tak, aby se maso oddělilo. Plátky masa rozevřeme jako knihu, opatrně je rozklepeme do tenka a nožem nakrojíme blanky, případně i okraje masa, aby se řízky během smažení nekroutily.

  • 2

    Maso z obou stran osolíme a potom obalíme v trojobalu: nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Přepuštěné máslo (to připravíme tak, že máslo zvolna zahříváme v kastrůlku, dokud se syrovátka neoddělí od tuku: syrovátka klesne ke dnu a nahoře zůstane jen čistý mléčný tuk) rozehřejeme v pánvi a řízky v něm z obou stran pozvolna smažíme dozlatova – asi 3 minuty z každé strany. Usmažené řízky vyjmeme na papírovou utěrku nebo ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

Komentáře k receptu