Oříškovo-makový koláč
Suroviny
- 80 g Ořechy vlašské
- 80 g Švestky sušené
- 80 g Mák mletý
- 100 g Ovesné vločky
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Banány
- 1 ks Jablka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Hrušky
- 1 špetka Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná celozrnná
- 2 polévková lžíce Brusinky sušené
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 243 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 12 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 49.1 mg
- Draslík 390.6 mg
- Vláknina 11364.8 mg
- Vitamín A 11364.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme moukou. Troubu si předehřejeme na 180°C.
-
2
Omyté a osušené jablko a hrušku nastrouháme do misky na jemném struhadle. Přidáme k nim zralé, vidličkou rozmačkané banány a vše promícháme tak, až vznikne ovocná kaše. Sušené nesířené švestky bez pecek a brusinky pokrájíme na drobné kousky.
-
3
V mixéru rozmixujeme ovesné vločky s vlašskými ořechy. Směs nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli, jedlou sodou, skořicí, muškátovým oříškem, mletým mákem a brusinkami. Pak přidáme vejce, ovocnou kaši a olej a vymícháme hladké těsto. Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut. Když do něj píchneme špejlí a ta zůstane čistá, je upečený.
-
4
Koláč krájíme na porce až po vychladnutí.