Salát z čerstvého špenátu s kozím sýrem
Suroviny
- 200 g Sýr kozí
- 50 g Olivy černé
- 150 g Baby špenát
- 50 g Rajčata polosušená
- 50 ml Olej z vlašských ořechů
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 plátek Chléb toastový
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Dýňová semínka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 555 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 24 g
- Sodík 679 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 410.4 mg
- Vláknina 8416.8 mg
- Vitamín A 8416.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme salátovou zálivku: v misce vyšleháme med (pokud není dostatečně tekutý, krátce jej zahřejeme) s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí do hladké emulze.
-
2
Do salátové mísy vsypeme dobře omyté špenátové listy, ochutíme je zálivkou a doplníme rajčaty a orestovanými ořechy. Zlehka promícháme.
-
3
Porce kozího sýru nejprve pečeme v troubě při 150 stupních asi minutu a půl a pak ještě krátce gratinujeme v troubě pod grilem. Podáváme společně se salátem, můžeme přidat i plátek chleba opečený na olivovém oleji, olivy, pár kapek ořechového oleje či dýňová semínka.