Halušky z pohankové mouky s liškami a sýrovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 250 g Mouka pohanková
  • 50 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 300 g Lišky čerstvé
  • 100 ml Jogurt bílý
  • 60 ml Voda pitná
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.25 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2.5 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Kokosová smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 500 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 571 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 8.8 mg
  • Draslík 67.6 mg
  • Vláknina 262.2 mg
  • Vitamín A 262.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme houbovou omáčku: očištěné a omyté lišky pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme olej s máslem, na něm lišky vysmažíme z vlasní šťávy. Lišky poté osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a přilijeme vodu. Lišky krátce povaříme, pak přimícháme smetanu a nastrouhaný sýr. Stále mícháme a jakmile se sýr roztaví, přidáme jogurt, pak rendlík odstavíme z plotny. Omáčku podle chuti dosolíme a uchováme teplou.

  • 2

    Do mísy prosejeme pohankovou mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, vlahou vodu a těsto důkladně promícháme. Mělo by mít polohustou konzistenci.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Na hrnec "posadíme" haluškovač - síto. Těsto přes síto, pomocí tvrdé stěrky, naházíme do vroucí vody. Teplotu snížíme, halušky ve vodě promícháme a vaříme do doby, než vyplavou na povrch. Vaříme je přibližně 2-3 minuty. Poté je sítem vyjmeme, dáme na talíře, polijeme je sýrovou omáčkou s liškami a hned servírujeme.

Komentáře k receptu