Halušky z pohankové mouky s liškami a sýrovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Mouka pohanková
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 300 g Lišky čerstvé
- 100 ml Jogurt bílý
- 60 ml Voda pitná
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 0.25 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 2 špetka Pepř bílý
- 2.5 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Kokosová smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 17 g
- Sodík 571 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 8.8 mg
- Draslík 67.6 mg
- Vláknina 262.2 mg
- Vitamín A 262.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme houbovou omáčku: očištěné a omyté lišky pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme olej s máslem, na něm lišky vysmažíme z vlasní šťávy. Lišky poté osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a přilijeme vodu. Lišky krátce povaříme, pak přimícháme smetanu a nastrouhaný sýr. Stále mícháme a jakmile se sýr roztaví, přidáme jogurt, pak rendlík odstavíme z plotny. Omáčku podle chuti dosolíme a uchováme teplou.
-
2
Do mísy prosejeme pohankovou mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, vlahou vodu a těsto důkladně promícháme. Mělo by mít polohustou konzistenci.
-
3
V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Na hrnec "posadíme" haluškovač - síto. Těsto přes síto, pomocí tvrdé stěrky, naházíme do vroucí vody. Teplotu snížíme, halušky ve vodě promícháme a vaříme do doby, než vyplavou na povrch. Vaříme je přibližně 2-3 minuty. Poté je sítem vyjmeme, dáme na talíře, polijeme je sýrovou omáčkou s liškami a hned servírujeme.