Schwarzwaldský cheesecake
Suroviny
- 200 g Čokoláda hořká
- 15 g Kakao - prášek
- 270 g Kompot višňový
- 55 g Máslo čerstvé
- 55 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 300 g Sýr krémový
- 55 g Cukr krupice
- 250 g Sýr Ricotta
- 400 g Salko
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Créme fraiche
- 2 polévková lžíce Griotka
- 1 polévková lžíce čokoládové zdobení
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 33 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 170.1 mg
- Draslík 230.9 mg
- Vláknina 3815.8 mg
- Vitamín A 3815.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
2
Cukr a máslo na základ utřeme v míse do pěny. Přidáme jedno vejce a znovu třeme. Na povrch pak prosejeme mouku s kypřicím práškem a kakao, přilijeme crème fraîche a zapracujeme opatrně do těsta. Hotové těsto naneseme do otevírací čtvercové formy o rozměrech 20 x 20 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem, uhladíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 10 - 15 minut tak, aby se upečené těsto po stlačení prstem rychle vrátilo do původního tvaru. Základ nevyndaváme z formy, necháme ho v ní vychladnout a pak ho pokapeme dvěma lžícemi višňové pálenky a dvěma lžícemi nálevu z višňového kompotu. Posypeme třemi čtvrtinami višní.
-
3
Snížíme teplotu trouby na 160 °C.
-
4
Do velké mísy dáme ricottu a smetanový sýr, dohladka prošleháme. Přidáme kondenzované mléko, 4 vejce a rozehřátou a vychladlou čokoládu. Znovu prošleháme. Připravenou náplň upravíme na vrstvu višní a dáme péci do předehřáté trouby na 60 - 75 minut. Pečeme, dokud náplň neztuhne kromě malého místa uprostřed. Ve formě necháme vychladnout a uložíme do chladničky.
-
5
Před podáváním povrch cheesecake potřeme polovinou tuhé šlehačky, ozdobíme zbývajícími višněmi, hvězdičkami z druhé poloviny šlehačky ( použijeme cukrářský zdobicí sáček s trubičkou ve tvaru hvězdičky ) a čokoládovým sypáním. Pokud ihned nepodáváme, uchováváme dezert v chladničce. Nakrájením na čtverce získáme 12 porcí výborného dezertu.