Štika pečená se špenátem
Suroviny
- 220 g Štika obecná
- 150 g Špenát listový čerstvý
- 125 g Mozzarella light
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 0.2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 11 g
- Sodík 1312 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 44 mg
- Draslík 823.2 mg
- Vláknina 8750.8 mg
- Vitamín A 8750.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.6 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Porce ze štiky omyjeme, osušíme, osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a drceným kmínem.
-
2
V hrnci si přivedeme k varu vodu se solí. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní špenátové listy, povaříme je 1 minutu, pak hned je scedíme, necháme v sítu okapat, poté je pokrájíme na proužky. Očistíme cibuli se stroužky česneku. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme.
-
3
Troubu si předehřejeme na 190°C. V rendlíku rozehřejeme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme špenát, česnek, sůl a pepř. Promícháme a pod poklicí krátce, 5 minut podusíme. Pak rendlík odstavíme z plotny, do mírně vychladlého špenátu přimícháme na kostičky pokrájený sýr. Z omytých masitých rajčat nakrájíme silnější plátky.
-
4
Pekáček vytřeme olivovým olejem, na něj poklademe porce štiky, okolo nich a na rybu poklademe špenát se sýrem. Na špenát rozložíme ještě plátky rajčat, osolíme je, posypeme pepřem a pokapeme olejem. Pekáček zakryjeme a vložíme do středu trouby. Štiku se špenátem dusíme přibližně 20 minut, pak poklici odložíme a pečeme dalších 10-15 minut.
-
5
Na talíře dáme špenát s plátky rajčat, na špenát poklademe porce štiky a hned teplé servírujeme. Dobrou chuť.