Ovesný knedlík - příloha
Suroviny
- 120 g Vločky ovesné
- 240 ml Mléko odtučněné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tmavá
- 2 špetka Pepř bílý
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo nízkokalorické
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 243 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 8 g
- Sodík 172 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 91.8 mg
- Vláknina 8190.3 mg
- Vitamín A 8190.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře propláchnuté a scezené vločky dáme do mísy, zalejeme je mlékem a necháme nabobtnat. Očištěnou petrželovou a jarní cibulku pokrájíme nadrobno. Starší celozrnnou žemli nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na másle ho v teflonové pánvi s cibulkou téměř dozlatova.
-
2
K vločkám přidáme osmažené kostičky žemle s cibulkou, petrželovou nať, sůl, kypřící prášek, vejce a pepř. Těsto znovu vymícháme a pomocí rukou nebo vařečky ho zpracujeme tak, aby se nelepilo. Na mírně pomoučený vál položíme těsto, z něj vytvarujeme podlouhlý knedlík - šišku o průměru přibližně 6-7mm. Ten položíme na obdélník (přibližně 30x20cm) potravinářské fólie a knedlík zabalíme.
-
3
Ve větším kastrólu si přivedeme k varu vodu. Knedlík vložíme do vroucí vody, zmírníme teplotu tak, aby voda mírně bublala. Knedlík vaříme přibližně 16-20 minut.
-
4
Uvařený knedlík vyjmeme z vody, po mírném vychlazení ho rozbalíme, nakrájíme plátky a podáváme jako přílohu.