Pastitsio z hovězího masa
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Čedar
- 450 g Passata (drcená rajčata)
- 400 g Hovězí maso mleté
- 250 g Těstoviny Ziti
- 500 ml Mléko polotučné
- 150 ml Víno bílé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 5 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1204 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 72 g
- Sodík 590 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 283.1 mg
- Draslík 660.1 mg
- Vláknina 6862 mg
- Vitamín A 6862 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zapékací mísu vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 180 °C, sýr nastrouháme nahrubo.
-
2
Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na oleji, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme. Poté vmícháme drcená loupaná rajčata, sůl, pepř, skořici, drobně posekanou petrželku, drcený česnek, lehce zarestujeme, vlijeme část vína a dobře promícháme. Na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. V průběhu dušení podléváme vínem.
-
3
V mezičase uvaříme makarony a bešamel.
-
4
Makarony vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, až jsou ale dente. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy, vmícháme máslo a makarony přikryjeme.
-
5
Na bešamel rozpustíme máslo, do něhož vmícháme mouku a umícháme světlou jíšku. Do jíšky postupně zašleháme mléko, přidáme sůl a ustrouhaný muškátový oříšek. Na malém plameni stále mícháme, až se vytvoří hladká hustá kaše. Poté necháme bešamel zchladnout za občasného promíchání. Do zchladlého bešamelu pečlivě zamícháme rozšlehané vejce.
-
6
Do zapékací mísy vsypeme polovinu makarónů, na ně část sýra, poté masovou směs, kterou opět posypeme částí sýra, přesypeme druhou polovinou makarónů a zasypeme zbylým sýrem. Na závěr nalijeme bešamel. Zapékací mísou lehce potřásáme, aby se bešamel dostal až na dno.
-
7
Směs pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.