Pastitsio z hovězího masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 120 g Sýr Čedar
  • 450 g Passata (drcená rajčata)
  • 400 g Hovězí maso mleté
  • 250 g Těstoviny Ziti
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Víno bílé
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 5 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Skořice mletá
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1204 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 590 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 283.1 mg
  • Draslík 660.1 mg
  • Vláknina 6862 mg
  • Vitamín A 6862 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.6 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 60.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zapékací mísu vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 180 °C, sýr nastrouháme nahrubo.

  • 2

    Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na oleji, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme. Poté vmícháme drcená loupaná rajčata, sůl, pepř, skořici, drobně posekanou petrželku, drcený česnek, lehce zarestujeme, vlijeme část vína a dobře promícháme. Na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. V průběhu dušení podléváme vínem.

  • 3

    V mezičase uvaříme makarony a bešamel.

  • 4

    Makarony vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, až jsou ale dente. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy, vmícháme máslo a makarony přikryjeme.

  • 5

    Na bešamel rozpustíme máslo, do něhož vmícháme mouku a umícháme světlou jíšku. Do jíšky postupně zašleháme mléko, přidáme sůl a ustrouhaný muškátový oříšek. Na malém plameni stále mícháme, až se vytvoří hladká hustá kaše. Poté necháme bešamel zchladnout za občasného promíchání. Do zchladlého bešamelu pečlivě zamícháme rozšlehané vejce.

  • 6

    Do zapékací mísy vsypeme polovinu makarónů, na ně část sýra, poté masovou směs, kterou opět posypeme částí sýra, přesypeme druhou polovinou makarónů a zasypeme zbylým sýrem. Na závěr nalijeme bešamel. Zapékací mísou lehce potřásáme, aby se bešamel dostal až na dno.

  • 7

    Směs pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.

Komentáře k receptu