Utopenci s kysaným zelím
Suroviny
- 400 g Zelí kysané
- 250 ml Ocet kvasný lihový
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 3 ks Feferony
- 6 ks Pepř černý celý
- 10 ks Špekáčky
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Paprika pálivá mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 57 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 304.9 mg
- Vláknina 6248.9 mg
- Vitamín A 6248.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lák vaříme asi 10 minut, poté necháme zchladnout.
-
2
Špekáčky oloupeme, propícháme vidličkou a udělám do každého špekáčku po obvodu zářezy. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Zelí scedíme a překrájíme. Feferonky překrojíme.
-
3
Zářezy ve špekáčcích posypeme pepřem a paprikou. Do každého zářezu dáme plátek cibule.
-
4
Dno velké lahve od okurek poklademe trochou zelí, cibule a půlku feferonky, na ni narovnáme špekáčky a takto pokračujeme až k vrchu lahve. Poslední vrstvou bude zelí.
-
5
Utopence zalijeme lákem, povážeme celofánem a necháme alespoň týden odležet.