Zapékaná brokolice se sýrem a bramborami
Suroviny
- 280 g Brambory vařené ve slupce
- 125 g Brokolice
- 125 g Květák
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 ml Mléko polotučné
- 90 ml Smetana zakysaná extra light
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.25 kávová lžička Pepř čtyř barev
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Kmín drcený
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo nízkokalorické
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1269 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 5 mg
- Draslík 989.5 mg
- Vláknina 15609.1 mg
- Vitamín A 15609.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu s kmínem. Brokolici a květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Poté zeleninu vložíme do vroucí vody a povaříme ji přibližně 4 minuty. Pak ji sítem vyjmeme a necháme okapat. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na čtvrtky. V případě, že jsou větší, tak je nakrájíme na více dílků.
-
2
Troubu si předehřejeme na 200°C. Menší zapékací mísu vytřeme máslem. Poklademe na ni pokrájené brambory, ochutíme je solí, kmínem a pepřem 4 barev. Mezi brambory dáme povařenou zeleninu.
-
3
V misce rozmícháme zakysanou smetanu s mlékem, solí a pepřem. Povrch brambor přelejeme mléčnou směsí a pekáček vložíme do středu trouby. Brambory s brokolicí a květákem pečeme přibližně 20 minut. Pak celý povrch posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme asi 10-12 minut do doby, až se sýr rozpustí a bude mít zlatou kůrku. Teplé porce dáme na talíře a hned servírujeme.