Kysané zelí s čočkou
Suroviny
- 155 g Čočka velkozrnná
- 250 g Zelí kysané
- 100 g Uzené maso vařené
- 320 ml Voda pitná
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Vegeta
- 2 polévková lžíce Křen
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 479 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 23 g
- Sodík 156 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 376.5 mg
- Vláknina 8238.8 mg
- Vitamín A 8238.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou a omytou velkozrnnou čočku namočíme do vody asi 3 hodiny předem.
-
2
Namočenou čočku scedíme, dáme ji do rendlíku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list a uvaříme ji doměkka. Vaříme ji přibližně 35-45 minut. Poté z ní vyjmeme koření.
-
3
Mezitím cibuli pokrájíme nadrobno. Kousek křenu omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupané, středně velké jablko rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nastrouháme ho na hrubém struhadle. Kysané zelí s kmínem dáme do hrnce, přilijeme trochu vody a pod poklicí uvaříme téměř doměkka. Přibližně po 5 minutách přidáme nastrouhané jablko s křenem. Zelí vaříme přibližně 10-12 minut. Poté vodu ze zelí scedíme, zachytíme ji a odložíme. Uzené libové maso nakrájíme na kostičky.
-
4
V dalším hrnci na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme k ní uzené maso a společně krátce ještě smažíme. Pak přidáme povařené zelí, uvařenou čočku, přilijeme trochu vody ze zelí (asi 200ml) ve kterém jsme si rozmíchali lžičku Maizeny na zahuštění, promícháme, přivedeme k varu a podle chuti přidáme 1-2 špetky Vegety a sůl.
-
5
Zelí s čočkou dáme do talířů a hned teplé podáváme.