Pelmeně v petrželové omáčce
Suroviny
- 250 g Hovězí maso vařené
- 250 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Víno bílé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bujón hovězí
- 2 hrst Petržel - nať
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 37 g
- Sodík 871 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 230.7 mg
- Draslík 149.3 mg
- Vláknina 2237.1 mg
- Vitamín A 2237.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme mleté maso, sůl a za stálého míchání utvoříme haši.
-
2
Na vál prosejeme moukou, do důlku vlijeme žloutek a vypracujeme hladké těsto, které necháme ve fólii asi 360 minut odpočinout.
-
3
Na omáčku drobně pokrájíme oloupanou cibuli a česnek, jemně posekáme petrželku. Na másle zpěníme česnek s cibulí, zasypeme moukou a zarestujeme. Poté zředíme vínem, necháme mírně zredukovat a vlijeme mléko se smetanou, osolíme a opepříme. Do omáčky rozdrobíme bujonovou kostku a na mírném plameni zhruba 15 minut vaříme. Na závěr vsypeme petrželovou nať a prohřejeme.
-
4
Z připraveného těsta vyválíme placku, vykrajujeme kolečka, střed plníme haší, těsto přehneme napůl a okraje pevně přitiskneme. Pelmeně vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Poté vyndáme a necháme okapat.
-
5
Pelmeně servírujeme polité petrželovou omáčkou.