Vrchlabská vepřová krkovice
Suroviny
- 2 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Pórek
- 4 ks Bobkový list
- 1 ks Muškátový oříšek
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 7 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1.2 kg Brambory
- 1 kg Vepřová krkovice R.B.
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 299 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 11 g
- Sodík 228 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 11.9 mg
- Draslík 1093.1 mg
- Vláknina 15796.7 mg
- Vitamín A 15796.7 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou vepřovou krkovici vcelku vložíme do osolené vroucí vody s bobkovými listy a vaříme zhruba 45 minut. Poté nakrájíme na plátky (vývar odložíme).
-
2
Pórek očistíme a bílé části nakrájíme na nudličky. Syrové brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Jedním stroužkem česneku vytřeme pekáč. Česnek na pórek utřeme se solí, ostatní česnek rozdrtíme a smícháme se strouhaným muškátovým oříškem a tymiánem.
-
3
Na rozpuštěném másle zpěníme pórek, zaprášíme moukou, přidáme česnek, koření a osmahneme. Přilijeme vodu a asi 5 minut dusíme.
-
4
Dno pekáče přikryjeme plátky brambor, posypeme částí česnekové směsi, překryjeme další vrstvou brambor, opět posypeme česnekovou směsí a rozložíme poslední část brambor, posypeme zbylou směsí česneku a osolíme. Brambory zalijeme do poloviny vývarem z krkovice a přidáme sádlo.
-
5
Brambory pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, poté poklademe plátky masa a pečeme, až se vývar zcela vsákne, zhruba hodinu.
-
6
Podáváme s dušeným pórkem.