Pečené lilky se sýrovou náplní a zeleninou
Suroviny
- 180 g Rajčata
- 20 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 4 ks Kapusta růžičková
- 2 ks Lilek
- 1 ks Cibule lahůdková
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 plátek Sýr Eidam cihla 30%
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 276 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 14 g
- Sodík 556 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 840.9 mg
- Vláknina 36777.2 mg
- Vitamín A 36777.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva lilky (celkem 400g) podélně rozkrojíme, osolíme je a necháme asi 10 minut vypotit. Pak je omyjeme, osušíme a vydlabeme z nich dužinu tak, aby zbyla kůrka s 1.5cm silnou dužinou. Vydlabanou dužinu dáme do mísy, rozmačkáme ji vidličkou, přidáme k ní prolisované stroužky česneku, sůl, kmín, pepř, olivový olej, drobně pokrájenou omytou petrželku a vše promícháme.
-
2
Očištěnou lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka. Krátce povařenou růžičkovou kapustu rozkrájíme na čtvrtky. Sýr Hermelín (nízkotučný) nakrájíme na kostičky. Omytá rajčata ponoříme na 30 sekund do vroucí vody, pak je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
-
3
Troubu si předehřejeme na 200°C. V pánvi na rozehřátém másle zpěníme cibulku, přidáme rajčata, růžičkovou kapustu a krátce směs orestujeme. Pánev odstavíme z plotny, zeleninovou směs i s omastkem a sýry přidáme k ochucené lilkové dužině, znovu vše promícháme a případně dochutíme solí. Pak lilky naplníme, pokryjeme je tenkými plátky tvrdého sýra, poklademe je na olejem potřený pekáček a dáme je do středu trouby péct. Pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Podáváme teplé.