Kávové cheesecakes - opilá kafíčka
Suroviny
- 200 g Sýr krémový
- 100 g Cukr krupice
- 200 g Mascarpone
- 80 g Sušenky Amaretti
- 320 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 160 ml Espreso
- 2 kávová lžička Kakao - prášek
- 612 ks kávové zrno
- 4 plátek Želatina bílá plátky
- 0.75 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 44 g
- Sodík 124 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 135.7 mg
- Draslík 56.5 mg
- Vláknina 1242.7 mg
- Vitamín A 1242.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rukama, nebo válečkem rozdrtíme na kousky sušenky Amaretti. Rozdělíme je do šesti sklenic (6 porcí) nebo šálků na espreso (12 porcí) a pokapeme trochou vychlazeného espresa ( 80 ml )a trochou kávového likéru ( např. Tia Maria nebo Kahlúa ), můžeme však použít třeba mandlový likér Amaretto nebo Baileys.
-
2
Přelijeme 4 plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Cukr, smetanový sýr a mascarpone šleháme ve velké míse dokud není hmota lehká a krémová.
-
3
Do žáruvzdorné misky dáme smetanu ke šlehání a 80 ml espresa, misku dáme na rendlík s mírně vroucí vodou a zahřejeme. Vymačkáme přebytečnou tekutinu ze želatiny, přidáme ji do zahřátého espresa se smetanou a za stálého míchání ji rozpustíme. Poté kávovou smetanu se želatinou přecedíme, abychom odstranili zbytky želatiny, která se nerozpustila a spolu s jednou lžící kávového likéru vyšleháme do krému ze smetanového sýra a mascarpone.
-
4
Rozdělíme náplň do sklenic nebo šálků na espreso a v chladničce necháme alespoň tři hodiny ztuhnout, ideálně přes noc.
-
5
Nakonec ušleháme šlehačku s jednou lžící kávového likéru, rozdělíme ji do sklenic nebo šálků, ozdobíme čokoládovými kávovými zrny a zaprášíme kakaem.