Opečení pstruzi s fenyklovým salátem
Suroviny
- 100 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Pstruh
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Pomeranče
- 1 hrst Máta
- 1 hrst Hrozinky
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl bylinková
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 23 g
- Sodík 639 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 145 mg
- Draslík 1776.8 mg
- Vláknina 11639 mg
- Vitamín A 11639 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve víně namočíme rozinky. Filety ze pstruha opláchneme a osušíme. Opláchnutou a osušenou petrželovou nať drobně posekáme.
-
2
Filety ze pstruha nakrájíme po šířce na proužky 2,5 cm, ochutíme solí a pepřem. Na rozpáleném oleji osmažíme nejprve 2 minuty kůži dolů, další 2 minuty obráceně. Opečené kousky ryby přeložíme na talíř a ve výpeku necháme zkaramelizovat cukr. Zakapeme octem, přidáme rozinky i s vínem, v kterém byly naložené a za stálého míchání necháme odvařit alkohol. Když omáčka vychladne, vmícháme petrželovou nať a lžíci drobně posekané natě z fenyklu.
-
3
Na salát očistíme fenykl, odřízneme dřevité části, fenykl rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky, vložíme do mísy a zakapeme citronovou šťávou.
-
4
Oloupaný pomeranč rozdělíme na měsíčky, mátu hrubě posekáme a přimícháme k fenyklu.
-
5
Salát narovnáme na talíře, na něj položíme kousky ryby a přelijeme vychladlou omáčkou.